ОЦІНКА ВПЛИВУ ЕКСПЛУАТАЦІЙНИХ ПОКАЗНИКІВ ДОРОЖНЬОЇ ТЕХНІКИ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ ЇХ ВИКОРИСТАННЯ - Назаренко, Іван; Нечипорук, Віктор; Ткачук, Вадим (Техніка будівництва, 2024)
В роботі здійснена оцінка впливу експлуатаційних показників дорожньої техніки на ефектив-ність їх використання. Прийнято, що до основних експлуатаційних параметрів дорожньої техніки для здійснення аналізу технічного стану і ступеня використання машин відносяться продуктивність, індекс ефективності, час на виконання технологічного процесу та втрати. Вплив продуктивності на стратегію експлуатації машин, як одного із основних пара-метрів процесу улаштування дорожнього полотна розглянуто за умови, що дорожні машини мають не тільки різну продуктивність, а й різний темп її зміни в процесі експлуатації. Здійс-нений аналіз приведених залежностей та наведених умов зміни продуктивності засвідчив, вплив збільшенням і зменшення темпу зниження продуктивності на оптимальний термін служби техніки. Ці результати підтверджують виключно важливе значення заходів, спрямо-ваних на підтримку високої продуктивності машин у процесі їх експлуатації. Проаналізовані складові часу роботи машини. Виявлено, що корисний або ефективний робочий час це розра-хункова величина, яка є необхідним часом даного обсягу продукції при еталонній продуктив-ності, тобто без втрат продуктивності і якості. Здійснено аналіз методів моніторингу тех-нічного стану і ступеня використання дорожньої техніки при будівництві доріг.