ТЕПЛОВИЙ РЕЖИМ ТЕРИТОРІЇ ВНУТРІШНЬОГО ДВОРУ СЕКЦІЙНОГО ЖИТЛОВОГО БУДИНКУ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ЙОГО ОРІЄНТАЦІЇ - Святогоров, Ілля (Техніка будівництва, 2024)
В умовах підвищення середньорічних температур мешканці міст стикаються з проблемою значного нагрівання міських поверхонь, які зазнають вплив прямої сонячної радіації. Цей процес безпосередньо впливає на мікроклімат, як всієї міської забудови, так і окремо взятих прибудинкових територій. Важливу роль у терморегуляції житлового середовища відіграє заті-нення поверхонь, що підтверджують численні дослідження з цієї тематики. Впровадження природ-них методів щодо зменшення температурного режиму стає актуальним у розрізі зниження тепло-вого стресу та загальної економії енергії. У статті на прикладі секційного житлового дев’ятипо-верхового будинку П-подібної конфігурації, проведено дослідження залежності відсотка затінення і кількості потрапляння прямої сонячної радіації на територію двору щодо його орієнтації за сторо-нами світу. Розрахунок проводили для ясного дня липня 2021 року, коли середня місячна темпера-тура складала 24,6 Со за даними Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневсь-кого. Із розрахунку викреслили вплив оточуючої забудови і зелених насаджень. Кількість потрап-ляння прямої сонячної радіації на кв.м. поверхні пораховано за допомогою спеціалізованої програми Townscope. На базі отриманих результатів побудовані графіки попадання загальної кількості пря-мої сонячної радіації на поверхні в розрахунковий період часу з 6:00 до 18:00 для різних орієнтацій дворового простору. Також обчислено відсоток затінення від загальної площі розрахункових пове-рхонь. Для кожної розрахункової поверхні створено зведені таблиці даних. Підсумкові результати мають рекомендаційний характер для проєктних організацій при визначенні оптимального розпла-нувального рішення на стадії передпроєктних розробок. Такий екологоорієнтований підхід, закла-дений в основу проєктних робіт, здатний поліпшити умови життя в міських поселеннях, зменшити негативний вплив на навколишнє середовище та зробити міста більш стійкими до змін клімату.