РОЗРОБКА МАЛОГАБАРИТНОЇ ВІБРАЦІЙНОЇ МАШИНИ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ БЕТОННИХ БЛОКІВ - Маслов, А. Г.; Лук’яненко, В. П. (Техніка будівництва, 2020)
Описано конструкція і принцип дії вібраційної машини для формування бетонних блоків з жорстких і наджорстких бетонних сумішей. Вібраційна машина забезпечена формою без дна, шарнірно-зчленованою з опорною плитою, на якій змонтований віброзбуджувач горизонтальних кругових коливань. Складена розрахункова схема динамічної системи «Вібраційна машина – ущільнюване середовище», в якій останнє представлено у вигляді дискретної моделі з повільно змінними параметрами. Визначена закономірність руху вібраційної форми, взаємодіючої з бетонним виробом, у вигляді складних просторових коливань, що складаються з різноспрямованих горизонтальних і крутильних коливань, що викликають ефективне ущільнення. Визначено раціональні параметри вібраційної машини та режими вібраційного впливу на формовані бетонні вироби.